Nieuwe alinea

Kennisbank Warmtetransitie


Wil jij je kennis verbreden, dan ben je op deze pagina op het goede adres.

Hier worden documenten geplaatst die helpen de kennis over de warmtetransitie en mogelijke oplossingen te verhogen.


Kom jij interessante artikelen tegen die je wilt delen?

Stuur een mailtje naar adviesgroep@duurzaamlingemeer.nl


Disclaimer: Voor de inhoud van de artikelen is de Adviesgroep Duurzaam Lingemeer NIET verantwoordelijk.

Opname van een artikel wil ook niet zeggen dat wij op dit moment aan enige vorm van warmtetransitie-oplossingen een voorkeurspositie willen toekennen.


Alles wat je altijd al wilde weten over warmtepompen

Publicatie : Energieloket Rivierenland

In deze publicatie van Energieloket Rivierenland kun je alles lezen wat jij wil weten over warmtepompen. Het energieloket heeft in deze publicatie een handige keuzehulp opgenomen.


Klik om te lezen

Presentatie DWTM

Wat past bij het Lingemeer.


Op 20 november 2023 heeft De Warmte Transitiemakers tijdens de bewonersbijeenkomst bij GRUUN de resultaten van het onderzoek naar de voor Lingemeer beste passende oplossing gepresenteerd.

Wil jij de presentatie nog een keer lezen?

Klik op onderstaande knop.

Meer lezen !

Publicatie Vereniging Eigen Huis.

De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is veel langer dan demissionair minister De Jonge (Volkshuisvesting) denkt. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH). Woningbezitters kunnen ten onrechte verplicht worden zo’n pomp te kopen, vreest VEH. Maar is dwang wel het juiste middel tot verduurzaming, of werkt verleiding beter? En kan iedereen eigenlijk een warmtepomp betalen? Vijf vragen.


Klik om te lezen

Warmtepomp niet op tijd terugverdiend, en daarom voor veruit de meeste mensen tóch niet verplicht.

Publicatie AD


Voor het gros van de Nederlandse huishoudens wordt de hybride warmtepomp na 2026 toch niet verplicht, omdat de investering in het apparaat bij de huidige energieprijzen niet binnen zeven jaar is terug te verdienen. ,,Je doet het vooral voor het milieu.”


Meer lezen !

Warmtepomp populair, maar zorgen over geluidsoverlast.

Publicatie van ID.nl



ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.


Publicatie ID.nl

Gas en Waterstof door dezelfde leiding ?


Onderzoekers van Fraunhofer hebben een technologie ontwikkeld waarmee waterstof en aardgas kosteneffectief en efficiënt van elkaar kunnen worden gescheiden. De membraantechnologie maakt het mogelijk om de twee gassen tegelijkertijd via het landelijke aardgasnet te transporteren en lokaal weer van elkaar te scheiden. Dit is een grote stap voorwaarts voor het transport en de distributie van waterstof.


Meer lezen !

Originele Verkoopbrochure Villapark Lingemeer

Nadat de gemeente Lienden in 1995 vergunning heeft verleend voor de bouw van de eerste woningen hebben de "bewoners van het eerste uur" zich in 1997 in Lingemeer gevestigd. Nu meer dan 25 jaar geleden.

Sindsdien zijn veel woningen van eigenaar gewisseld en sommige huizen ook meerdere keren.

De originele verkoopbrochure van onze woningen heeft niet iedereen. Om die reden heeft de Adviesgroep Duurzaam Lingemeer de originele folder in deze kennisbank geplaatst. De leden van de Adviesgroep wensen je veel leesplezier.

Link naar brochure

Informatief filmpje van Wijk van de Toekomst over het waarom en hoe van de warmtetransitie.

Link naar introductiefilmpje met uitleg over de warmtetransitie van Wijk van de Toekomst.

Wijk van de Toekomst (www.wijkvandetoekomst.nl) is een onafhankelijke organisatie, die de Adviesgroep Duurzaam Lingemeer met raad en daad, op ons verzoek, terzijde staat.

Wijk van de Toekomst organiseert “kennisbijeenkomsten” en “werkbezoeken” voor adviesgroepen als de onze. Op die wijze kunnen wij informatie delen en halen bij wijken door heel Nederland die met dezelfde vraagstukken worstelen zoals wij dat doen.

Ook voor bewoners van Lingemeer is op de site van Wijk van de Toekomst veel informatie te vinden over de warmtetransitie in al zijn vormen.

Let op: In het filmpje wordt gemeld dat wijken al in 2035 van het gas af moeten, maar zoals je  weet is dat achterhaald. Die datum is verzet naar 2050.


Link naar filmpje

Warmtetransitie visie na de gemeente Buren

Wil je weten wat de plannen van onze gemeente zijn ?

Klik dan op onderstaande button en lees wij de lokale beleidsmakers voor een visie hierover hebben.

Publicatie van de Energie Coöperatie Echteld-Linden

met betrekking tot Zonnepark Panderweg-Oost

Gezamenlijke website van Vattenfall en Energie coöperatie Echteld-Lienden over het zonnepark aan de Panderweg-Oost. Aangezien het de wens is dit zonnepark vlakbij Lingemeer te ontwikkelen is er contact tussen de Adviesgroep en Energiepark Echteld-Linden. Zo houden we elkaar op de hoogte van ontwikkelingen in elkaars nabijheid. Van een samenwerking is op dit moment geen sprake, maar dat zegt nog niets over wat in de toekomst mogelijk als wenselijk vanuit het Lingemeer en Zonnepark Panderweg-Oost wordt bestempeld

Publicatie link

Publicatie van Energiek Nagele.

Op weg naar naar een energieneutraal Nagele.



Link naar de website van Energiek

Nagele (Dorpje nabij Urk dat ook met de warmtetransitie bezig is). De bewoners hebben zich ten doel gesteld in 2028 energieneutraal te willen zijn.

Nagele is door de overheid als test locatie aangewezen, vanwege de gelijksoortige bouw (bouwjaar woningen rond

1950 en allemaal platte daken) De website heeft ook een aantal grappige/leuke/informatieve animatiefilmpjes die de transitie in Nagele beschrijven. Wanneer je het “zwembad” inwisselt voor het Lingemeer en de platte

daken voor een zonnepark, lijkt Nagele ineens veel meer op Lingemeer.

Nadrukkelijk stellen wij hierbij dat een collectief systeem slechts één van de vele opties is waar naar gekeken wordt. Ook deze link is slechts informatief bedoeld, voor buurtbewoners die zich willen laten informeren.


Bezoek Nagele.nl

BBC Publicatie,

over een nieuwe techniek om warmte, in een zandsilo, op te slaan.

Let op: Engelstalig


Engelstalig artikel van de BBC (Future planet) over het opslaan van energie in zo genaamde “zand-batterijen”.

Een artikel, over het opslaan

van warmte in een met zand gevulde silo, waarbij het zand d.m.v. een duurzame bron (zonnepanelen, windmolens en/of aquathermie) wordt verwarmd tot 600 graden

Celsius. 


Publicatie link

Publicatie van Vereniging Eigen Huis

In dit E-book van Vereniging Eigen Huis staat alles over de (hybride) warmtepomp en krijg je antwoord op al jouw vragen over de stap naar een (nog) duurzamer huis.

PDF downloaden

Publicatie van STOWA;

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer

In dit rapport worden lessen getrokken uit 14 praktijkvoorbeelden en -ervaringen van projecten (klein- en grootschalig) waar aquathermie is toegepast.

Aquathermie is één van de vele mogelijke oplossingen die bij de beoordeling worden meegenomen.

PDF downloaden

Publicatie van dagblad De Stentor,



Een neutraal artikel over de verschillende wijken in Nederland die net als Lingemeer zich afvragen wat de beste weg voor de warmtetransitie.

PDF downloaden

Publicatie van TNO

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie.

Eigenaar-bewoners van proeftuinen die hun woning aardgasvrij hebben laten maken, geven gemiddeld een 8,7 voor hun woning. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO waarin voor het eerst eigenaars-bewoners bevraagd zijn die het hele traject naar een aardgasvrije woning hebben doorlopen. Er is ook waardevolle kennis opgedaan over waarom bewoners juist niet de overstap hebben gemaakt naar een aardgasvrije woning. Bewoners ervaren over het algemeen het proces richting aardgasvrij wonen als ingrijpend, voor zichzelf en voor hun wijk.


Publicatie link
Share by: