Wat op hoofdlijnen besproken is vind je hier.
Op de eerste, door de gemeente Buren geïnitieerde, bijeenkomsten, zijn bewoners door de gemeente geïnformeerd over de warmtetransitie.
"Samen zoeken naar de beste oplossing voor het warmtevraagstuk, -aanpak per kern" dat is de opzet.
In deze 2e bijeenkomst zijn de warmtetransitieopties opnieuw aan de orde geweest, heeft Wijk van de Toekomst zich als onafhankelijk ondersteunende organsiatie geprsenteerd en is de oproep gedaan om tot een "denktank" te komen.
Omdat bij een aantal bewoners de indruk was ontstaan dat aquathermie al vooropgesteld was is door de gemeente Buren nogmaals benadrukt dat alle opties open staan.
Agendapunten:
Agendapunten:
Agendapunten:
Agendapunten:
Agendapunten:
Agendapunten:
Agendapunten:
• Heldere en duidelijke presentatie vooronderzoek door EcoBuren, v.w.b. opties warmtetransitie. Presentatie roept ook veel vragen op . Onder andere ten aanzien van haalbaarheid, tijdspanne, collectieve inkoop energie en collectieve financiering. Ook deze aspecten zullen nader onderzocht/uitgewerkt moeten worden.
• Offerte haalbaarheidsonderzoek door DWTM (aansluitend op vooronderzoek EcoBuren) is die dag ontvangen. Moet nog nader bestudeerd worden. Afgesproken dat in een klein comité ander bespreken worden.
• Een vertegenwoordiging van de adviesgroep heeft een verkennend en vrijblijvend gesprek met K3 gehad en doet verslag. K3 laat weten mee te willen denken zodra er plannen concreet zijn.
• 3 leden van de adviesgroep zullen de bijeenkomst in Echteld van Vattenfall bezoeken. Deze info-avond staat geheel in het teken van het windmolenpark Echteld/Lienden. Benadrukt wordt dat de leden op persoonlijke titel gaan en niet als afgevaardigden van de adviesgroep, die zich vooralsnog onafhankelijk wil opstellen.
• De gemeente Buren heeft bepaald dat een ieder binnen een straal van 800 meter van het Zonnepark Panderweg mag participeren. Lingemeer valt buiten die cirkel.
• Agenda en taakverdeling van en op de bewonersbijeenkomst is vastgesteld. De tafel communicatie zal e.e.a. verder uitwerken en met voorstellen komen.
• Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de BVL krijgt de adviesgroep spreektijd om aandacht te vragen voor de bewonersbijeenkomst van 3 april George Peters zal dat op zich nemen.
• Aanvulling op notulen 20/03/2023: de afstand van de windmolens van 2500 meter ook participatie voor de bewoners van het Lingemeer mogelijk maakt.
• Presentatie en rapportages van EcoBuren zijn ontvangen en zullen geanonimiseerd op de website van Duurzaam Lingemeer worden geplaatst.
• Offertetraject haalbaarheidsonderzoek: we vinden dat er in een kleine groep nog eens naar gekeken moet worden vooral de data van oplevering en bewonerscontacten in augustus is volgens de adviesgroep niet goed gekozen. Niet in augustus (vakantieperiode) maar verder doortreken naar september /oktober. Deze groep geven hun reactie door aan Eske, zij koppelt terug naar DWTM en zorgt voor opdrachtverlening.
• De opzet van het onderzoek is prima en er zijn duidelijke contactmomenten, we willen niet alles online met de adviesgroep, ook fysieke besprekingen. We hechten er belang aan dat ook de directie van DWTM bij het onderzoek betrokken blijft.
• Presentatie bij BVL op 22/3. Korte terugkoppeling door George Peters: was prima, mensen luisterden en waren positief.
• Info avond nieuwe windpark Echteld. 3 leden van de adviesgroep zijn geweest en doen verslag. Zij hadden ong. 140 mensen geteld maar officieel de organisatie sprak over 80 aanwezigen. Waarschijnlijk waren dat de mensen die zich opgegeven hadden en de rest was gekomen zonder aanmelding.
• We zullen goed ons standpunt vwb het windmolenpark moeten bepalen, Vattenfall wil alleen afgevaardigden van een groep hebben en geen contact met individuele mensen. De adviesgroep “op afstand” aangehaakt blijven. De gemeente Buren houdt de ontwikkeling ook in de gaten, vanwege de opgave om de Regionale Energie Transitie (RES) tot uitvoering te brengen. Op de bewonersbijeenkomst is het neutrale standpunt van de adviesgroep kenbaar gemaakt.
• Evaluatie bewonersbijeenkomst:
o Goed georganiseerd, gezellig, huiskamer idee, akoestiek vooral achterin minder, beter voorbereiden t.a.v. wifi en openen website (lukte niet) goede informatie, stemming was positief, er was belangstelling en weinig kritiek, veel interactie tussen de bewoners, opstelling positief. Samengevat: het was een goede avond.
o We hadden ruimte gehad om wat meer uitleg te geven over wat mogelijk zou kunnen zijn maar dat is een aandachtspunt voor een volgende keer. Na afloop was de sfeer goed, bewoners waren geïnteresseerd en bleven napraten.
• Hoe presenteren we ervaringen, uitkomsten en afspraken naar alle bewoners? We besluiten het volgende te doen:
o Een korte nieuwsbrief via de mail verspreiden over deze avond, met een verwijzing naar de website en de daar gepubliceerde onderzoeken en schouwingen van woningen..
o ls we meer weten over het haalbaarheidsonderzoek zullen we (fysieke) nieuwsbrief over wat er gaat gebeuren en wat er onderzocht wordt (inhoud van het onderzoek en het stappenplan).
• De gemeente gaat ook een brief over duurzaamheid versturen. Daarin wordt ook de bewonersavond vermeldt.
• Eske gaat in gesprek met de gemeente Neder-Betuwe over ons project.
• Er was een vraag van een bewoner over inductie CV; dit is nieuw voor ons. Na even googelen blijkt dit niet een goede oplossing te zijn.
• actiepunt kennis ophalen bij bewoners: Twee leden gaan in overleg met de 5 of 6 bewoners die zich aangemeld hebben om te vertellen over hun ervaringen met gasloos worden.
Dit overleg staat geheel in het teken van de kick-off van het haalbaarheidsonderzoek. Dat maakt deze avond best bijzonder. Een jaar geleden hield de gemeente op twee bewonersavonden een kick off voor de warmtetransitie voor de kern Lingemeer. De oproep om met een groep wijkbewoners dit vraagstuk op te pakken had succes en resulteerde in de oprichting van onze adviesgroep. Nu, een jaar verder staan ook wij op een belangrijk punt, namelijk het starten van het onderzoek waaruit moet blijken welke oplossingen het meest passend zijn voor onze woningen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd voor DWTM.
1. Toelichting onderzoek
Laura licht met een korte presentatie de aanpak en planning van het onderzoek toe. Naar aanleiding daarvan bespreken we een aantal punten.
Doel/resultaat
We streven naar een aardgasvrije oplossingen maar aardgasarm, bijv. met hybride oplossingen, wordt zeker niet op voorhand uitgesloten
De adviesgroep noch de gemeente nemen een besluit over welke oplossing gerealiseerd moet worden. We onderzoeken en geven advies. De bewoners hebben keuzevrijheid. Uiteraard streven we wel naar een oplossing die door zoveel mogelijk bewoners goed en realiseerbaar gevonden wordt.
Scope
In het onderzoek wordt ook aandacht geschonken aan oplossingen als airco, infraroodpanelen, pelletkachels/pellet cv, elektrische cv/elektrische kachel, gedeelde bodemlus voor enkele woningen, waterstof vanuit K3-zonnepanelen of het nieuwe windpark, zandbatterij.
In de berekening worden ook zogenaamde Nationale kosten meegenomen, denk hierbij aan vermeden CO2 uitstoot en kosten voor het energiesysteem. Subsidies en belastingen worden niet meegenomen.
In het kader van financiering ook meenemen dat bewoners wel eigenaar zijn, maar dat de oplossing voorgefinancierd wordt door een derde
Afwegingskader
1. Er wordt een longlist met oplossingen opgesteld. Die moet terug gebracht worden naar een shortlist. De oplossingen die op de shortlist staan worden verder onderzocht en doorgerekend.
2. Om te komen van de longlist naar de shortlist is een afwegingskader nodig. Daarbij spelen twee belangrijke vragen:
a. Welke criteria moeten in het afwegingskader opgenomen worden
b. Wat vinden de bewoners van het Lingemeer belangrijke criteria?
3. Om er achter te komen wat bewoners belangrijk vinden gaat we een peiling organiseren. Leden van de tafel communicatie komen op 27/6 bij elkaar om deze peiling en het afwegingskader te bespreken.
Communicatie
Namens de adviesgroep zijn Henri en Eske directe contactpersonen voor DWTM maar het is wel gewenst om de hele groep er direct bij te betrekken en niet alles via Henri en Eske door te geven (dat kan vertragend werken). Jos stuurt de ledenlijst van de adviesgroep naar Laura.
Jos stelt de derde nieuwsbrief op die op 3 juli gereed moet zijn zodat deze verspreid kan worden voordat de peiling onder de bewoners gedaan wordt
In de nieuwsbrief wordt de peiling aangekondigd.
Ook de longlist met oplossingen nemen we mee in de nieuwsbrief
Planning
De oorspronkelijke projectplanning is niet haalbaar, er valt te veel midden in de vakantie. Er volgt een nieuwe planning, DWTM kan intussen de werkzaamheden wel voortzetten.
DWTM heeft aangegeven om overdag met de adviesgroep te kunnen overleggen. Dat begrijpen we maar vinden we bezwaarlijk. Het merendeel van leden moet er dan vrij voor nemen. Ook daar is begrip voor, de overleggen blijven daarom op de avonden staan.
Dit overleg stond vrijwel geheel in het teken van het afwegingskader dat door DWTM gebruikt zal worden in het haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast is de planning rond de zomerperiode besproken worden.
Afwegingskader
DWTM een toelichting op het opstellen en het gebruik van het afwegingskader. Er is door DWTM een longlist met criteria opgesteld. We bespreken deze criteria uitgebreid.
Het afwegingskader heeft 4 pijlers: duurzaamheid, sociaal, economisch en technologisch.
De criteria die bij deze pijlers horen worden uitgebreid besproken en bediscussieerd.
Omdat we het belangrijk vinden op basis van welke criteria de wijkbewoners een afweging zullen maken, gaan we een bewonerspeiling houden. De tafel communicatie het concept vragen voor deze peiling opgesteld. Bewoners kunnen aangeven wat ze meer of minder belangrijk vinden. Daarbij is ook nagedacht over hoe we dit gaan meten. We besluiten om het puntentellingsysteem volgens het Eurovisie Songfestival aan te houden. DWTM heeft de vragen bestudeerd en vindt ze helder. Toch worden ze nog één keer intern binnen DWTM besproken. We besluiten ook een vraag toe te voegen, namelijk over CO2 reductie. De vraag over kosten passen we aan (€ 10.000,=) en ook de vraag over terugverdientijd (10 jaar).
We gaan de peiling gedurende de zomerperiode uitvoeren. Daar nemen we ruim de tijd voor zodat de vakantieperiode geen beletsel vormt.
Voorafgaand aan de peiling zal de nieuwsbrief verspreid worden, daarin wordt de peiling aangekondigd. Ook het stoepbord bij de ingang van wijk zullen we opnieuw gebruiken.
Op 4 september bespreken we de resultaten van de peiling binnen de adviesgroep, op 18 september nogmaals maar dan met DWTM erbij die dan ook weer terug zijn van vakantie.
Opgemerkt wordt dat alle opties bespreekbaar moeten blijven.
Met meer dan 250 ! ingezonden reacties mogen we tevreden zijn over de hoge deelname aan de bewonersenquête.
Afgesproken is dat we een e-mail verzenden naar de bewoners die gereageerd hebben en ze bedanken voor hun deelname. De resultaten zullen we met De Warmte Transistie Maker delen, zodat zij de reacties in het afwegingskader en het op te maken advies mee kunnen nemen.
Opvallend aandachtspunt:
Er zijn nog altijd bewoners die denken dat wij beslissingen voor hun nemen, dat wij (of de gemeente) ze iets op willen leggen.
Dat is natuurlijk niet zo. Dat hebben we steeds gezegd en geschreven in de nieuwsbrieven, maar ook in de verzonden mail en op onze website www.duurzaamlingemeer.nl.
Het laat zich aanzien dat we hier nog meer aandacht aan moeten geven.
De beleidsmedewerker Peter van de Berg van Neder-Betuwe wil graag meer betrokken zijn bij het werk van onze adviesgroep. We nodigen hem uit voor een volgend overleg. De groep erkent het belang hiervan, omdat een deel van de woningen binnen de grenzen van de gemeente Neder Betuwe valt.
De online sessie met DWTM t.b.v. inzicht in Warmtetool (rekenmodel), die heeft plaatsgevonden wordt geëevalueerd.
De groep vond het heel nuttig om te kunnen zien aan welke "knoppen" DWTM kan draaien bij het gebruik van het rekenmodel. Bij deze demonstratie werden de gegevens van onze wijk nog niet meegenomen. In de uiteindelijk presentatie zal dat wel plaatsvinden. In ieder geval daar waar de parameters invloed op de uitkomst kunnen hebben. Deze tool gaat alleen over elektrische oplossingen. Nadrukkelijk is besproken dat ook de mogelijke oplossing met waterstof in het onderzoek moet worden meegenomen.
Aandacht eerste presentatie :
• Maak het voor Lingemeer specifiek. Gebruik de aangeleverde data!
• In hoeverre hebben wij toegang tot parameters? Wat is het vertrekpunt?
• Maak het voor de bewoners van Lingemeer zo concreet mogelijk.
Vanuit de gemeente komt de opmerking dat ons werk wordt gezien als een voorbeeldproject voor andere wijken. Vanuit de RES (Regionale Energie Strategie) is gevraagd of onze groep mee wil werken aan een promotiefilmpje.
We staan er over het algemeen positief tegenover, maar wel met zo concreet mogelijke resultaten. We hebben ons doel (het geven van een ADVIES aan de bewoners van Lingemeer) nog niet gehaald.
Idee: Oktober aansluiten. Uitgangspunten worden verder besproken.
Met Goere-Overflakkee (proeftuin waterstof) wordt nog een afspraak gemaakt, via Teams. Het gaat op Goeree-Overflakee om een bestaande woonwijk, maar ook om andere sectoren zoals landbouw en mobiliteit.
Met Enspijk was een Teams sessie gepland, is niet doorgegaan. Er is een nieuwe afspraak gemaakt.
Volgend overleg 18 september.
Presentatie van DWTM.
Bespreking enquête met De Warmte Transitie Makers.
Ontvangen informatie van bewoner wordt op de website geplaatst.
Extra bijeenkomst van de tafel Communicatie met als doel een concept agenda voor de bewonersbijeenkomst af te stemmen. Dit ter voorbereiding op het regulier overleg van de Adviesgroep op 30 oktober.
Finale afstemming agenda en presentaties van de bewonersbijeenkomst.
Het moet een zinvolle en informatieve bijeenkomst worden.
Bij GRUUN
Zijveling 1 Ommeren
Ontvangst : 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Einde : ca 22:00 uur
- Winst uit woning is intermediair, zij hebben veel kennis en data over het regelen van collectieve inkoop en de organisatie van een mogelijk uitrol. Zij hebben toegang tot een breed aanbod: isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en energie neutrale projecten en aardgasvrij.
- Er is een duidelijke selectie van bedrijven die worden gescreend af ze groot genoeg en goed genoeg zijn om het werk uit te voeren. Ook via de gemeente kan dat we willen zoveel mogelijk lokaal werken. Zij ontzorgen de bewoners en de bedrijven, we kijken naar prijs, lokaliteit, criteria, kwaliteit en hoe gaat een bedrijf om met klanten.
- Ze willen concurreren in prijs zijn, dat het bedrijf voldoende capaciteit heeft, en stellen kwaliteitseisen aan de bedrijven,
"Winst uit je woning"onderscheid zicht door:
- Schaalgrootte en automatisering/ervaring.
- Ontzorgen bewoners en bedrijven.
- Werken met Duurzaam Garantiefonds.
Van de gelegenheid om vragen ter verduidelijking vragen te stellen wordt goed gebruik gemaakt. E.e.a. zal in de notulen worden verwerkt. Verder afgesproken dat we deze aanpak in het nieuwe jaar bespreken. Van enige toezegging naar WUJW is geen sprake.
Heb jij een agendapunt of voorstel? Laat het ons weten!
Evaluatie met DWTM over het onderzoek.