Op de vragen die ons via de website, enquêtes en/of in gesprekken met wijkbewoners bereiken geven wij op deze pagina graag een antwoord.
Heb je een vraag en staat het antwoord hier niet bij?
Gebruik dan de oranje knop op je scherm om je vraag kenbaar te maken!
De adviesgroep heeft zich de volgende doel gesteld te (laten) onderzoeken welke oplossingen voor de warmtetransitie het meest passend zijn voor Lingemeer:
Er zijn op voorhand enkele uitgangspunten gedefinieerd:
1. Er moet gedegen onderzoek uitgevoerd worden en de te adviseren oplossing moet tevens de oplossing zijn die de voorkeur heeft van de bewoners van Lingemeer.
2. Er moet duidelijkheid zijn over de financiële consequenties; het moet een “slimme” investering zijn.
3. Er moet rekening gehouden worden met bewoners die al zelf een warmteoplossing hebben en met bewoners met een kleine beurs.
4. Het is van belang dat het project niet te lang duurt omdat inwoners die niet langer kunnen wachten met omschakelen naar aardgasvrij hierbij gebaat zijn, denk aan de noodzaak van vervanging van de CV installatie, een aankomende verhuizing, verbouwing en/of renovatie.
5. Verreweg de meeste woningen behoren tot de gemeente Buren, maar ook de woningen die bij de gemeente Neder-Betuwe horen worden bij het onderzoek betrokken.
6. De Adviesgroep zal en kan geen beslissingen nemen die gevolgen hebben voor de bewoners van Lingemeer.
Adviesgroep Duurzaam Lingemeer heeft een adviserende rol vanuit haar onderzoek naar de best passende alternatieve warmteoplossingen voor Lingemeer. Daarbij is belangrijk om het draagvlak steeds in het oog te houden. Dit wil zeggen dat bewoners met regelmaat worden geïnformeerd over de stappen die de adviesgroep wil zetten en tussentijdse bevindingen. Bewoners kunnen gedurende het onderzoek steeds feedback geven.
De Adviesgroep-leden hebben geen specifieke expertise voor wat betreft de warmtetransitie.
Het is een gemêleerde groep van betrokken wijkbewoners die net als alle andere bewoners belang hebben bij de best passende oplossing. Een groep van jonge en oudere bewoners, bewoners die al vanaf het begin op Lingemeer wonen en nog maar kort, maar ook bewoners die al van het gas af zijn en bewoners die nog volledig van het gas afhankelijk zijn, met voor- en tegenstanderds van een collectief netwerk. Juist deze diversiteit is waarborg voor een gedragen advies.
De Adviesgroep maakt wel nadrukkelijk gebruik van en wordt ondersteund door externe deskundigen op het gebied van de warmtetransitie. De Adviesgroep heeft eveneens contact met andere wijken in andere gemeenten die met hetzelfde vraagstuk worstelen, om zo van elkaar te leren en kennis te delen.
Na een uitgebreide oriëntatie op dit onderwerp zal de Adviesgroep, in samenwerking met de Gemeente Buren, de te onderzoeken optie(s) vaststellen en de onderzoeksopdracht formuleren voor een haalbaarheidsstudie om deze aan een externe en deskundige organisatie te verlenen. De kosten voor dat diepgaand onderzoek wordt door de gemeente Buren gedragen.
Een onderzoek naar de haalbaarheid van een alternatieve warmteoplossing voor Lingemeer kan worden uitgevoerd door het geldbedrag (€ 50.000,00)dat beschikbaar is gesteld door de gemeente.
De gemeente verleent dus de financiering voor het doen van dit eerste onderzoek.
De gemeente Buren heeft een beleidsmedewerker (Eske van de Hoef) vrijgemaakt die de Adviesgroep in dit proces ondersteunt. Zij faciliteert, legt contacten en kijkt en denkt mee waar dat nodig en gewenst is. Ook verzorgt zij de communicatie binnen de gemeentelijke organisatie.
Nee, zeker niet.
De Adviesgroep laat een onpartijdig en onafhankelijk onderzoek doen naar de best passende oplossing(en) voor de warmtetransitie van onze wijk en komt op basis daarvan met een advies aan de bewoners van Lingemeer. Iedere woningbezitter van Lingemeer kan geheel zelfstandig beslissen of het advies al dan niet wordt opgevolgd. Niemand wordt tot iets verplicht.
In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in Nederland uiterlijk 2050 nagenoeg alle gebouwen van het gas af moeten zijn. Om dat te realiseren zullen in 2030 landelijk 1,5 miljoen van de woningen en andere gebouwen verduurzaamd moeten zijn. Elke gemeente draagt bij aan het behalen van dat doel en heeft een visie moeten opstellen als regiehouder in de warmtetransitie. Ook de gemeente Buren heeft een visie opgesteld. In deze Warmtetransitie Buren 2022-2024 is geen concreet aantal woningen genoemd die aardgasvrij moeten worden tot en met 2030. Maar in de visie is wel beschreven dat er een unieke kans is voor Lingemeer om van het gas te gaan, door de aanwezigheid van een potentiële bron (het nabijgelegen water), de uniformiteit van de woningen en het feit dat de woningen nagenoeg allemaal al goed geïsoleerd zijn.
Nee, meewerken aan een andere warmteoplossing is geheel vrijwillig. Het kan zijn dat, als er een goed en betaalbaar duurzaam alternatief is, de gaslevering op de lange termijn wordt gestopt. Hiervoor moet wel eerst nog een Wet worden aangenomen. Maar ook dan kunnen woningeigenaren niet verplicht worden om mee te doen aan een aangeboden warmtenet en kunnen zij, als zij dat willen, kiezen voor een individuele warmteoplossing. Met deze ontwikkeling in het achterhoofd hebben bewoners van Lingemeer , wij allemaal, er belang bij mee te denken om zo invloed uit te oefenen op de keuzes in de omgeving.
De BVL is een vereniging van leden, waarbij niet alle bewoners van het Lingemeer zijn aangesloten. De Adviesgroep laat onderzoek doen naar de best mogelijk oplossing(en) voor de toekomstige warmtetransitie en dat is voor alle bewoners van Lingemeer.
Een bestuurslid van de BVL is wel aan de Adviesgroep verbonden.
Vanwege de ligging aan het Lingemeer en de goede isolatiewaarde van onze woningen is onze wijk een interessante locatie om onderzoek te laten doen naar mogelijke collectieve en individuele oplossingen voor de toekomstige warmtetransitie. Of dat zo is en op welke manier Lingemeer van het gas af kan (of het verbruik substantieel kan reduceren) zal het te houden onderzoek uitwijzen.
Individueel kunnen bewoners van Lingemeer natuurlijk een eigen keuze maken.
De ligging aan het Lingemeer maakt dat aquathermie (waarbij oppervlaktewater als mogelijke bron voor de warmtetransitie zou kunnen dienen) wellicht een interessante optie is. Of dat zo is zal het (voor)onderzoek uitwijzen. De Adviesgroep laat evenwel alle mogelijkheden voor de warmtetransitie onderzoeken, om tot de voor onze wijk best passende oplossing te komen, collectief en/of individueel.
De Adviesgroep gaat niet over één nacht ijs en heeft zich ten doel gesteld dat het onderzoek gedegen uitgevoerd moet worden, waarbij de kwaliteit van het advies een hogere prioriteit heeft dan de tijd.
Dat zeggende is de Adviesgroep er zich terdege van bewust dat veel wijkbewoners ook met de vraag leven “wat te doen” en zelf stappen willen ondernemen.
De Adviesgroep heeft zich ten doel gesteld de onderzoeksfase, waarbij deskundigen en wijkbewoners gehoord worden, eind 2023 afgerond te hebben. Aansluitend dienen de conclusies getrokken te worden, waarna het advies aan de wijkbewoners uiterlijk medio 2024 wordt geformuleerd.
Thans zijn er verschillende subsidieregelingen voor verschillende verduurzamingsactiviteiten die bewoners individueel kunnen nemen, zoals b.v. subsidies voor extra isoleren, aanschaf van warmtepompen en de btw-vrijstelling voor zonnepanelen.
Omdat het nog niet duidelijk is wat de best passende oplossing voor het Lingemeer is kan ook niet aangegeven worden wat de subsidiemogelijkheden zullen zijn.
Binnen het onderzoek wordt nadrukkelijk wel gekeken naar de financiering van de warmtetransitie en de daarbij eventueel passende subsidiemogelijkheden.
Wil je weten wat de huidige regelingen zijn ga dan naar : www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis
of kijk op deze pagina van Vereniging Eigen Huis
www.eigenhuis.nl/energie/financieel/subsidie-voor-duurzame-energie#/
of doe de subsidiecheck op
www.energieloketrivierenland.nl/subsidiecheck/
Het onderzoek zal eerst een verkennend karakter hebben, waarbij alle mogelijke oplossingen beoordeeld worden, zo ook waterstof. Als uit die verkenning blijkt dat er één of meer kansrijke oplossingen zijn, dan wordt er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Deze studie wordt door derden uitgevoerd en de gemeente Buren draagt zorg voor de financiering van deze studie. De adviesgroep en gemeente Buren formuleren de opdracht en zien toe op de uitvoering van dit onderzoek.
Een uitspraak hierover kan/wil de Adviesgroep op dit moment niet geven, omdat e.e.a. zal afhangen wat het uiteindelijk advies zal zijn. Een zonneboiler en een cv dienen als bron voor warm water voor sanitair en in het geval van een cv ook voor verwarming van de woning.
De Adviesgroep doet onderzoek naar de algehele warmtetransitie, verwarming van de woning en verwarming van het water.
Er zijn nog teveel variabelen op basis waarvan een advies om al dan niet een zonneboiler of een nieuwe cv te installeren nog kan wijzigen. We vertrouwen op je begrip.
De Adviesgroep doet onderzoek naar de warmtetransitie (warm water voor het verwarmen van de woning en warm water voor sanitair gebruik) voor woningen op Lingemeer. Zonnepanelen dienen ter opwekking van elektriciteit. Wanneer elektriciteit een onderdeel wordt van de oplossing(en) die uit het onderzoek naar voren komt/komen zullen zonnepanelen in de haalbaarheidsstudie worden meegenomen.
Het is om die reden niet mogelijk hier thans een advies over te geven. Wij vertrouwen op uw begrip.